یاسین
yasin.fileon.ir

دعای پایان جلسه قرآن

نویسنده : نازنین رحمانی | زمان انتشار : 29 دی 1400 ساعت 00:34

دعای ختم قرآن

دعاهای ختم قرآن

ختم قرآن، به معنای قرائت قرآن از ابتدا تا انتهاست. در فرهنگ اسلامی برای ختم قرآن فضائل و اثرات معنوی و مادی بسیاری برشمرده شده و یکی از مواقع استجابت و قبولی دعا، بعد از ختم قرآن معرفی شده است. دعاهای بسیاری برای ختم قرآن کریم آمده که در این مطلب جامع ترین و معروف ترین دعای ختم قرآن را قرار داده ایم.

بهترین روزهای ختم قرآن:

روزهای عرفه، جمعه، دوشنبه و پنج شنبه، به ترتیب، بهترین و شایسته ترین روزها برای ختم قرآن کریم، تعیین شده است. دهه ی پایان ماه رمضان و دهه ی  اوّل ذی الحجه، بهترین دهه و ماه رمضان، بهترین و با ارزش ترین ماه برای ختم قرآن کریم است.

ختم قرآن:

«ختم قرآن» به معنای خواندن یک دوره کامل قرآن است ولی در هنگام به پایان رساندن هر سوره یا حزب و جزئی، می‌توان «دعاهای ختم قرآن» را خواند. ختم قرآن کريم در صورتي از ارزش هاي راستين معنوي برخوردار است كه قاري قرآن کريم، به معارف بلند قرآن کريم دست يازد و آداب و ادب قرائت و اصول تجويد را رعايت كند و  تا مي تواند، به معاني و پيام هاي آسماني توجّه كند.

دعاهای ختم قرآن: 

دعای اول ختم قرآن:

«عاصم» يكي از قرّاء سبعه از « رزين جُبَيش» نقل مي كندكه قرآن كريم را در مسجد كوفه از اوّل تا آخر براي اميرالمؤمنين علي ـ عليه السّلام ـ قرائت كردم، حضرت پس از تمام شدن آن به من فرمود: اي زرين! هنگامي كه قرآن کريم را ختم كردي اين دعا را بخوان: زيرا حبيب من رسول خدا ـ صلّي الله عليه و آله ـ دستور داد، هنگام ختم قرآن کريم، خدا را اين گونه ندا كنم:

«اَللّهمَّ إنّي اَسئلُكَ اِخْباتَ المُخبتينَ، وَ اِخلاصَ المُوقنينَ، وَ مُرافَقَة الابرارِ، وَ اِستحقاقَ حقائقِ الايمانِ، وَ الغَنيمَةَ مِن كُلّ بِرّ، وَ السَّلامَةَ مِن كُلِ اِثمٍ وَ وُجُوبَ رَحمَتِكَ، وَ عَزائمَ مَغفَرَتِكَ، وَ الفُوزَ بِالجَنَّة وَ النَّجاةَ مِنَ النّارِ؛

پروردگارا ! از تو فروتني خاشعين و اخلاص اهل يقين را مي خواهم، دوستي و رفاقت خوبان، و رسيدن به حقايق ايمان را مي طلبم. غنيمت بردن از هر كار نيكي و پيراستگي از هر گناه را، فرود آمدن رحمتت را، آمرزش گناهان را، دستيابي به بهشت و نجات از آتش جهنّم را از تو درخواست دارم.» ( مجلسي، محمد باقر، بحارالانوار، بيروت، انتشارات داراحيا التراث العربي، 1403ق، ج 89، ص 206 و 207)

دعاهای ختم قرآن

دعای دوم ختم قرآن:

دعای امام صادق علیه‌السلام به هنگام ختم قرآن:

اللهمَّ انّی قَدْ قَرَأْتُ ماقَضَیتَ مِنْ کِتابِکَ الَّذی أَنْزَلْتَهُ عَلی نَبِیکَ الصّادِقِ صلی الله علیه وآله وسلم، فَلَکَ الحمدُ رَبَّنا، اللهمَّ اجْعَلْنی مِمَّنْ یحِلُّ حَلالَهُ وَ یحَرِّمُ حَرامَهُ وَ یؤْمِنُ بِمُحْکْمِهِ وَ مُتَشابِهِه، وَاجْعَلْهُ لی اُنْساً فی قَبْری وَ اُنساً فی حَشْری، وَاجْعَلْنی مِمَّنْ تُرْقیهِ بِکُلِّ آیةٍ قَرَأَها دَرَجَةً فی أَعْلی عِلِّیینَ، بِرَحْمَتِکَ یا أَرْحَمَ الرَّاحِمینَ.

(خدایا! همانا من آنچه را که از کتابت بیان نموده‌ای، تلاوت کردم؛ همان کتابی که بر پیامبر راستگویت فرو فرستادی. پروردگارا! سپاس و ستایش، سزاوار توست. خداوندا! مرا جزو گروهی قرار بده که حلال قرآن را، حلال و حرامش را، حرام شمرده و به محکم و متشابه آن، معتقدند. و قرآن را در گورم و هنگام حشر و زنده شدنم، انیس و مونسم ساز، و نیز مرا جزو کسانی قرار بده که به سبب تلاوت هر آیه‌ای، آن‌ها را به والاترین مقامات (بهشتی) می‌رسانی و بر درجه آنان می‌افزایی. به رحمتت‌ ای مهربان‌ترین مهربانان. (بحارالانوار، ج۹۲، ص 207)

دعای سوم ختم قرآن:

پیامبر اکرم (ص) در هنگام ختم قرآن، این دعا را می‌خواندند:

أَللهمَّ ارْحَمْنی بِالقرآنِ وَاجْعَلْهُ لی اِماماً وَ نُوراً وَ هُدًی وَ رَحْمَةً. أَللهمَّ ذَكِّرْنی مِنهُ ما نَسیتُ وَ عَلِّمْنی مِنهُ ما جَهِلْتُ، وَارْزُقْنی تِلاوَتَهُ آناءَ اللَّیلِ وَالنَّهارِ، وَاجْعَلْهُ حُجَّةً لی یارَبَّ العالمینَ

خدایا! به حُرمت قرآن بر من رحم کن و آن را راهنما، نور، رستگاری و رحمت برایم قرار ده. خدایا! مرا به آنچه که فراموش کرده ام، متذكّر ساز، و آنچه را که نمی‌دانم، بر من بیاموز، و در ساعات روز و شب تلاوت آن را نصیبم گردان، و آن را حجّت و دلیلم قرار بده،‌ ای پروردگار جهانیان

دعای چهارم ختم قرآن: 

مرحوم علامه مجلسي در كتاب بحارالانوار نقل مي كند: امام علي ـ عليه السّلام ـ هنگام ختم قرآن کريم اين دعا را مي خواندند:

« اللّهُمَّ اشرَح بِالقُرانَ صَدري، وَ استَعمِل بِاالقُرآنِ بَدَني، وَ نَوّر بِالقُرآنِ بَصَري، وَ اَطلِق بِالقُرآنِ لِساني، وَ اَعِنّي عَلَيه ما اَبقَيتَني، فَاِنّهُ لا حَولَ وَ لا قُوَّة اِلاّ بِكَ»

بار خدايا! سينه ام را با قرآن گشاده گردان، جسمم را با قرآن به خدمت بگير، چشمم را با قرآن نوراني نما، زبانم را با قرآن گويا كن، و  تا زنده ام مرا در راه قرآن ياري كن، كه هيچ نيرو و قدرتي جز تو نيست. (مجلسي، محمد باقر، بحارالانوار، بيروت، انتشارات داراحيا التراث العربي، 1403ق، ج 89، ص 209)

دعای پنجم ختم قرآن:

دعاى امام سجاد (ع) پس از ختم قرآن: 

اللَّهُمَّ إِنَّكَ أَعَنْتَنِي عَلَى خَتْمِ كِتَابِكَ الَّذِي أَنْزَلْتَهُ نُوراً ، وَ جَعَلْتَهُ مُهَيْمِناً عَلَى كُلِّ كِتَابٍ أَنْزَلْتَهُ ، وَ فَضَّلْتَهُ عَلَى كُلِّ حَدِيثٍ قَصَصْتَهُ.

خدايا مرا توفيق دادى كه تلاوت كتاب تو را به پايان رساندم نورى درخشان فرو فرستادى و گواه بر كتب ديگر گردانيدى و بر هر كلامى كه بر خلق خواندى برترى دادى.

وَ فُرْقَاناً  فَرَقْتَ  بِهِ  بَيْنَ حَلَالِكَ وَ حَرَامِكَ ، وَ  قُرْآناً أَعْرَبْتَ  بِهِ  عَنْ  شَرَائِعِ  أَحْكَامِكَ وَ  كِتَاباً  فَصَّلْتَهُ لِعِبَادِكَ تَفْصِيلًا ، وَ  وَحْياً أَنْزَلْتَهُ عَلَى نَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ صَلَوَاتُکَ عَلَيْهِ وَ آلِهِ تَنْزِيلاً .

فرقان است كه بدان حلال را از حرام جدا كردى. قرآن است كه شرايع و احكام خود را در آن آشكار نمودى، كتابى است براى بندگان شكافته و روشن. و وحى است كه بر پيغمبرت محمد صلى الله عليه و آله فرستادى.

وَ جَعَلْتَهُ نُوراً نَهْتَدِي مِنْ ظُلَمِ الضَّلَالَةِ وَ الْجَهَالَةِ بِاتِّبَاعِهِ ، وَ شِفَاءً لِمَنْ أَنْصَتَ بِفَهَمِ التَّصْدِيقِ إِلَى اسْتَِماعِهِ ، وَ مِيزَانَ قِسْطٍ لَا يَحِيفُ عَنِ الْحَقِّ لِسَانُهُ ، وَ نُورَ هُدًى لَا يَطْفَأُ عَنِ الشَّاهِدِينَ بُرْهَانُهُ ، وَ عَلَمَ نَجَاةٍ لَا يَضِلُّ مَنْ أَمَّ قَصْدَ سُنَّتِهِ ، وَ لَا  تَنَالُ  أَيْدِي  الْهَلَكَاتِ  مَنْ  تَعَلَّقَ  بِعُرْوَةِ عِصْمَتِهِ .

روشنائى است كه برافروختى تا ما به فروغ آن در تاريكيهاى ضلالت و جهل راه يابيم درمان درد آن كس كردى كه از روى انديشه گوش فرا دهد و با تصديق آن را بشنود. ترازوى دقيق و درستى است كه زبانه آن به چپ و راست نمى‏گرايد. چراغ هدايتى است كه فروغ آن در نظر بينندگان خاموش نمى‏گردد. رايت نجاتى است كه هر كس در پى آن رود گمراه نمى‏شود و هر كه چنگ در گوشه عصمت او زند دست هلاكت بر او چيره نگردد.

اللَّهُمَّ فَإِذْ أَفَدْتَنَا الْمَعُونَةَ عَلَى تِلَاوَتِهِ ، وَ سَهَّلْتَ جَوَاسِيَ أَلْسِنَتِنَا بِحُسْنِ عِبَارَتِهِ ، فَاجْعَلْنَا مِمَّنْ يَرْعَاهُ حَقَّ رِعَايَتِهِ، وَ يَدِينُ لَكَ بِاعْتِقَادِ التَّسْلِيمِ لُِمحْكَمِ آيَاتِهِ ، وَ يَفْزَعُ إِلَى الْإِقْرَارِ بِمُتَشَابِهِهِ ، وَ مُوضَحَاتِ بَيِّنَاتِهِ .

خدايا اكنون كه توفيق تلاوت به ما مرحمت فرمودى و خشونت زبان ما را به سلاست عبارت آن نرم كردى، ما را از آن گروه گردان كه رعايت آن نيز چنانكه بايد كردند و منقاد تو گشتند، آيات محكم قرآن را از روى اعتقاد گردن نهادند، هم به متشابه آن ايمان آوردند و هم به ادله روشن.

اللَّهُمَّ إِنَّكَ أَنْزَلْتَهُ عَلَى نَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ مُجْمَلًا ، وَ أَلْهَمْتَهُ عِلْمَ عَجَائِبِهِ مُكَمَّلًا ، وَ وَرَّثْتَنَا عِلْمَهُ مُفَسَّراً، وَ فَضَّلْتَنَا عَلَى مَنْ جَهِلَ عِلْمَهُ ، وَ قَوَّيْتَنَا عَلَيْهِ لِتَرْفَعَنَا فَوْقَ مَنْ لَمْ يُطِقْ حَمْلَهُ .

خدايا بر پيغمبرت محمد صلى الله عليه و آله به جملگى آن را فرو فرستادى و همه عجائب آن را به او الهام فرمودى و تفسير آن را به ما به ميراث دادى و ما را بر كسى كه علم قرآن ندارى برترى بخشيدى نيروى ما را از او افزون كردى و رتبه ما را والاتر از او گردانيدى كه تاب تحمل اين علم نداشت.

اللَّهُمَّ فَكَمَا جَعَلْتَ قُلُوبَنَا لَهُ حَمَلَةً ، وَ عَرَّفْتَنَا بِرَحْمَتِكَ شَرَفَهُ وَ فَضْلَهُ ، فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ الْخَطِيبِ بِهِ ، وَ عَلَى آلِهِ الْخُزَّانِ لَهُ ، وَ اجْعَلْنَا مِمَّنْ يَعْتَرِفُ بِأَنَّهُ مِنْ عِنْدِكَ حَتَّى لَا يُعَارِضَنَا الشَّكُّ فِي تَصْدِيقِهِ ، وَ لَا يَخْتَلِجَنَا الزَّيْغُ عَنْ قَصْدِ طَرِيقِهِ .

خدايا! همچنانكه دل ما را براى نگاهدارى قرآن شايسته ديدى و بزرگى و فضل آن را به ما شناساندى پس بر محمد كه نخست مردم را بدان پند داد و بر خاندان او كه گنجوران علم ويند درود فرست و ما را از زمره‏ى آن گروه گردان كه قرآن را از جانب تو مى‏دانند تا در ايمان ما شك راه نيابد و از راه راست منحرف نشويم‏

اللَّهُمَّ  صَلِّ  عَلَى مُحَمَّدٍ  وَ آلِهِ ، وَ اجْعَلْنَا مِمَّنْ يَعْتَصِمُ  بِحَبْلِهِ ، وَ يَأْوِي مِنَ الْمُتَشَابِهَاتِ  إِلَى  حِرْزِ مَعْقِلِهِ ، وَ  يَسْكُنُ فِي  ظِلِّ  جَنَاحِهِ ، وَ يَهْتَدِي  بِضَوْءِ صَبَاحِهِ ، وَ يَقْتَدِي بِتَبَلُّجِ إِسْفَارِهِ ، وَ يَسْتَصْبِحُ بِمِصْبَاحِهِ ،  وَ لَا يَلْتَمِسُ الْهُدَي فِي غَيْرِهِ .

خدايا! درود بر محمد و آل او فرست و ما را از آن كسان قرار ده كه چنگ در ريسمان قرآن زنند. و در حوادث شبهه‏ناك به سنگر محكم آن پناه برند و در زير سايه‏ى بال او بياسايند و چون روشنى بامداد بدو راه شناسند و مانند پرتو تابناك سپيده‏دم پيروى دستور او كنند و از فروغ چراغ او روشن شوند و راه حق از غير او نجويند.

اللَّهُمَّ وَ كَمَا نَصَبْتَ بِهِ مُحَمَّداً عَلَماً لِلدَّلَالَةِ عَلَيْكَ ، وَ أَنْهَجْتَ بِآلِهِ سُبُلَ الرِّضَا إِلَيْكَ ، فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ،وَ اجْعَلِ الْقُرْآنَ وَسِيلَةً لَنَا إِلَى أَشْرَفِ مَنَازِلِ الْكَرَامَةِ ، وَ سُلَّماً نَعْرُجُ فِيهِ إِلَى مَحَلِّ السَّلَامَةِ ، وَ سَبَباً نُجْزَى بِهِ النَّجَاةَ فِي عَرْصَةِ الْقِيَامَةِ، وَ ذَرِيعَةً نَقْدَمُ بِهَا عَلَى نَعِيمِ دَارِ الْمُقَامَةِ .

خدايا! همچنانكه محمد صلى الله عليه و آله را به سبب قرآن چون علم هدايت برافراشتى تا به سوى تو راه نمايد و خاندان او را در روشى پسنديده سالك گردانيدى پس بر محمد و آل او درود فرست و قرآن را دست‏آويزى گردان براى ما كه به والاترين منازل كرامت رسيم و نردبانى كه تا جايگاه امن و آسايش بالا رويم و به پاداش آن در عرصه‏ى قيامت رستگار شويم و به موجب آن به نعمت سراى جاودانى درآئيم.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ احْطُطْ بِالْقُرْآنِ عَنَّا ثِقْلَ الْأَوْزَارِ ، وَ هَبْ لَنَا حُسْنَ شَمَائِلِ الْأَبْرَارِ ، وَ اقْفُ بِنَا آثَارَ الَّذِينَ قَامُوا لَكَ بِهِ آنَاءَ اللَّيْلِ وَ أَطْرَافَ النَّهَارِ حَتَّى تُطَهِّرَنَا مِنْ كُلِّ دَنَسٍ بِتَطْهِيرِهِ ، وَ تَقْفُوَ بِنَا آثَارَ الَّذِينَ اسْتَضَاؤُوا بِنُورِهِ ، وَ لَمْ يُلْهِهِمُ الْأَمَلُ عَنِ الْعَمَلِ فَيَقْطَعَهُمْ بِخُدَعِ غُرُورِهِ .

خدايا درود بر محمد و آل او فرست و بار گناهان را به سبب قرآن از دوش ما فروافكن و ما را خصال نيكوكاران بخش و پيرو آنان گردان كه در ساعات شب و آغاز و انجام هر روز به عبادت تو برمى‏خيزند تا به بركت آن ما را از هر آلودگى پاك كنى، و تابع آنها قرار ده كه از روشنى او بهره‏مند شدند و آرزوى دنيا ايشان را از عمل آخرت باز نداشت و به فسون و نيرنگ فريبشان نداد تا از كار درمانند.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ اجْعَلِ الْقُرْآنَ لَنَا فِي ظُلَمِ اللَّيَالِي مُونِساً ، وَ مِنْ نَزَغَاتِ الشَّيْطَانِ وَ خَطَرَاتِ الْوَسَاوِسِ حَارِساً ، وَ لِأَقْدَامِنَا عَنْ نَقْلِهَا إِلَى الْمَعَاصِي حَابِساً ، وَ لِأَلْسِنَتِنَا عَنِ الْخَوْضِ فِي الْبَاطِلِ مِنْ غَيْرِ مَا آفَةٍ مُخْرِساً ، وَ لِجَوَارِحِنَا عَنِ اقْتِرَافِ الآْثَامِ زَاجِراً، وَ لِمَا طَوَتِ الْغَفْلَةُ عَنَّا مِنْ تَصَفُّحِ الِاعْتِبَارِ نَاشِراً ، حَتَّى تُوصِلَ إِلَى قُلُوبِنَا فَهْمَ عَجَائِبِهِ ، وَ زَوَاجِرَ أَمْثَالِهِ الَّتِي ضَعُفَتِ الْجِبَالُ الرَّوَاسِي عَلَى صَلَابَتِهَا عَنِ احْتَِمالِهِ .

خدايا درود بر محمد و آل او فرست و قرآن را در تاريكيهاى شبهاى تيره مونس ما كن و آن را پاسدار ما گردان كه از نيرنگ شيطان و وسوسه‏ى او ما را نگاهدارد و پاى ما را از رفتن به سوى معاصى بربندد و زبان ما را از بيهوده‏گوئى بى‏گزند و آسيب گنگ گرداند و اعضاى تن ما را از گناهان باز دارد و آنچه را كه پرده‏ى غفلت درنورديده از ديده‏ى اعتبار او پنهان كرده است بگشايد تا دلهاى عجايب آن را نيك دريابد، و امثال عتاب‏آميز آن كه كوههاى سخت از حمل آن عاجزند در دل ما نشيند.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ أَدِمْ بِالْقُرْآنِ صَلَاحَ ظَاهِرِنَا ، وَ احْجُبْ بِهِ خَطَرَاتِ الْوَسَاوِسِ عَنْ صِحَّةِ ضَمَائِرِنَا ، وَ اغْسِلْ بِهِ دَرَنَ قُلُوبِنَا وَ عَلَائِقَ أَوْزَارِنَا ، وَ اجْمَعْ بِهِ مُنْتَشَرَ أُمُورِنَا ، وَ أَرْوِ بِهِ فِي مَوْقِفِ الْعَرْضِ عَلَيْكَ ظَمَأَ هَوَاجِرِنَا ، وَ اكْسُنَا بِهِ حُلَلَ الْأَمَانِ يَوْمَ الْفَزَعِ الْأَكْبَرِ فِي نُشُورِنَا .

خدايا درود بر محمد و آل او فرست و به قرآن ظاهر ما را آراسته دار. و صفحه‏ى انديشه‏ى ما را از وسوسه‏ها پاك كن و آلودگى دلهاى ما را به قرآن بشوى و بند بار سنگين گناه را از ما بگسل و پريشانى كارهاى ما را به سامان آور، و آن هنگام كه هنگامه‏ى عرض اعمال است در گرمگاه روز قيامت سوز تشنگى ما را به قرآن فرو نشان، و در سهمناكترين روز كه رستاخيز ماست به سبب قرآن جامه‏ى امان بر ما بپوشان.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ،  وَ اجْبُرْ  بِالْقُرْآنِ  خَلَّتَنَا مِنْ عَدَمِ الْإِمْلَاقِ ، وَ سُقْ  إِلَيْنَا بِهِ رَغَدَ  الْعَيْشِ وَ خِصْبَ سَعَةِ الْأَرْزَاقِ ، وَ جَنِّبْنَا   بِهِ الضَّرَائِبَ الْمَذْمُومَةَ وَ مَدَانِيَ الْأَخْلَاقِ ، وَ اعْصِمْنَا بِهِ مِنْ هُوَّةِ الْكُفْرِ  وَ دَوَاعِي  النِّفَاقِ حَتَّى يَكُونَ لَنَا فِي الْقِيَامَةِ إِلَى  رِضْوَانِكَ وَ جِنَانِكَ قَائِداً ، وَ لَنَا  فِي الدُّنْيَا  عَنْ سُخْطِكَ  وَ تَعَدِّي حُدُودِكَ  ذَائدا ، وَ لما عندک بتحليل حلاله و تحريم حرامه شاهدا .

خدايا درود بر محمد و آل او فرست و به قرآن تنگدستى ما را جبران كن كه محتاج نباشيم، و آسايش زندگى و فراوانى روزى نصيب ما كن و از سرشت بد و خوى زشت بر كنار دار و از پرتگاه كفر و داعيه‏ى نفاق حفظ كن تا قرآن در آن روز ما را سوى خشنودى و بهشت تو كشاند و در دنيا از خشم و نافرمانى تو بازدارد و نزد تو گواهى دهد كه ما حلال آن را حلال دانستيم و حرام آن را حرام.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ هَوِّنْ بِالْقُرْآنِ عِنْدَ الْمَوْتِ عَلَى أَنْفُسِنَا كَرْبَ السِّيَاقِ ، وَ جَهْدَ الْأَنِينِ ، وَ تَرَادُفَ الْحَشَارِجِ إِذَا بَلَغَتِ النُّفُوسُ التَّرَاقِيَ ، وَ قِيلَ مَنْ رَاقٍ وَ  تَجَلَّى مَلَكُ  الْمَوْتِ  لِقَبْضِهَا مِنْ  حُجُبِ الْغُيُوبِ ، وَ رَمَاهَا عَنْ  قَوْسِ  الْمَنَايَا بِأَسْهُمِ وَحْشَةِ الْفِرَاقِ ، وَ دَافَ  لَهَا مِنْ  ذُعَافِ الْمَوْتِ كَأْساً مَسْمُومَةَ الْمَذَاقِ ،  وَ دَنَا  مِنَّا إِلَى  الآْخِرَةِ رَحِيلٌ وَ انْطِلَاقٌ ، وَ صَارَتِ  الْأَعْمَالُ قَلَائِدَ  فِي الْأَعْنَاقِ ، وَ  كَانَتِ  الْقُبُورُ هِيَ الْمَأْوَي إِلَي مِيقَاتِ يَوْمِ التَّلَاقِ

خدايا درود بر محمد و آل او فرست و سختى جان كندن را هنگام احتضار به بركت قرآن بر ما سهل گردان و آن ناله‏هاى پر مشقت و پيچيدن نفسها در گلو را وقتى كه جان بترقوه مى‏رسد بر ما آسان كن، آن هنگام كه گويند كيست درمان كننده؟ و فرشته‏ى مرگ براى گرفتن جانها از پشت پرده‏هاى غيب خويش را بنمايد و از كمان مرگ تيرهاى وحشتناك فراق سوى جانها پرتاب كند و جامى به طعم شرنگ از زهر ناب پرورده سازد، هنگام بار بستن سوى آخرت فرا رسيده است. كردارها چون طوق بر گردنها بسته. خانه گور تا روز قيامت جاى ماندن ما خواهد بود.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ بَارِكْ لَنَا فِي حُلُولِ دَارِ الْبِلَى ، وَ طُولِ الْمُقَامَةِ بَيْنَ أَطْبَاقِ الثَّرَى ، وَ اجْعَلِ الْقُبُورَ بَعْدَ فِرَاقِ الدُّنْيَا خَيْرَ مَنَازِلِنَا ، وَ افْسَحْ لَنَا بِرَحْمَتِكَ فِي ضِيقِ مَلَاحِدِنَا ، وَ لَا تَفْضَحْنَا فِي حَاضِرِي الْقِيَامَةِ بِمُوبِقَاتِ آثَامِنَا .

خدايا درود بر محمد و آل او فرست و فرود آمدن اين سراى نو را بر ما مبارك گردان، كه بايد در آن پوسيده شويم و دير زمانى ميان طبقه‏هاى گل نمناك درنگ كنيم. و خانه گور را پس از مفارقت دنيا بهترين منزل ما قرار ده و تنگى لحد را براى ما فراخ كن و به گناهان بزرگ در پيشگاه حاضران عرصات ما را رسوا مساز.

وَ ارْحَمْ بِالْقُرْآنِ فِي مَوْقِفِ الْعَرْضِ عَلَيْكَ ذُلَّ مَقَامِنَا ، وَ ثَبِّتْ بِهِ  عِنْدَ  اضْطِرَابِ جِسْرِ  جَهَنَّمَ يَوْمَ الَْمجَازِ عَلَيْهَا زَلَلَ  أَقْدَامِنَا ، وَ نَوِّرْ  بِهِ قَبْلَ الْبَعْثِ سُدَفَ قُبُورِنَا ، وَ نَجِّنَا بِهِ مِنْ کُلِّ کَرْبٍ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ شَدَائِدِ أَهْوَالِ يَوْمِ الطَّامَّةِ

و به حرمت قرآن در آنجاى كه عملها را بر تو عرضه مى‏دارند به خوارى مقام ما رحم كن، و آنگاه كه جسر دوزخ زير پاى گذرندگان مى‏لرزد گامهاى ما را استوار گردان و از لغزش بازدار و از هر اندوهى در روز قيامت و از عقبات سهمگين و سخت آن گير و دار برهان.

وَ بَيِّضْ وُجُوهَنَا يَوْمَ تَسْوَدُّ وُجُوهُ الظَّلَمَةِ فِي يَوْمِ الْحَسْرَةِ وَ النَّدَامَةِ ، وَ اجْعَلْ لَنَا فِي صُدُورِ الْمُؤْمِنِينَ وُدّاً ، وَ لَا تَجْعَلِ الْحَيَاةَ عَلَيْنَا نَكَداً .

در آن روز پشيمانى و افسوس كه روى ستمگران سياه شود روى ما را سفيد گردان و دوستى ما را در سينه‏ى مومنان جاى ده. و زندگى را بر ما بى‏رنج و سختى بگذران.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَ رَسُولِكَ كَمَا بَلَّغَ رِسَالَتَكَ ، وَ صَدَعَ بِأَمْرِكَ ، وَ نَصَحَ لِعِبَادِكَ .

خدايا درود بر محمد فرست كه بنده‏ى تو و پيغمبر تست و پيغام تو را برسانيد و فرمان تو را آشكار كرد و بندگان تو را خيرخواهى نمود.

اللَّهُمَّ اجْعَلْ نَبِيَّنَا صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلَى آلِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَقْرَبَ الْنَّبِيِّينَ مِنْكَ مَجْلِساً ، وَ أَمْكَنَهُمْ مِنْكَ شَفَاعَةً، وَ أَجَلَّهُمْ عِنْدَكَ قَدْراً ، وَ أَوْجَهَهُمْ عِنْدَكَ جَاهاً .

خدايا پيغمبر ما را صلواتك عليه و على آله در روز قيامت از همه‏ى پيغمبران به خود نزديكتر گردان و شفاعت او را بيش از آنان بپذير و رتبه او را فزونتر و آبروى او را بيشتر كن.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ ، وَ شَرِّفْ بُنْيَانَهُ ، وَ عَظِّمْ بُرْهَانَهُ ، وَ ثَقِّلْ مِيزَانَهُ ، وَ تَقَبَّلْ شَفَاعَتَهُ ، وَ قَرِّبْ وَسِيلَتَهُ ، وَ بَيِّضْ وَجْهَهُ ، وَ أَتِمَّ نُورَهُ ، وَ ارْفَعْ دَرَجَتَهُ

خدايا درود بر محمد و آل محمد فرست و پايه‏ى او را والا و حجت او را بزرگ و ترازوى او را سنگين گردان و شفاعت او را بپذير و وسيلت او را نزديك كن و روى او را سفيد و روشنائى او را كامل و رتبه‏ى او را بلند ساز

وَ أَحْيِنَا عَلَى سُنَّتِهِ ، وَ تَوَفَّنَا عَلَى مِلَّتِهِ وَ خُذْ بِنَا مِنْهَاجَهُ ، وَ اسْلُكْ بِنَا سَبِيلَهُ ، وَ اجْعَلْنَا مِنْ أَهْلِ طَاعَتِهِ ، وَ احْشُرْنَا فِي زُمْرَتِهِ ، وَ أَوْرِدْنَا حَوْضَهُ ، وَ اسْقِنَا بِكَأْسِهِ

و ما را بر سنت او زنده بدار و بر دين او بميران. و به روش او بر و در راه او سالك گردان و از فرمانبران او قرار ده و در زمره‏ى پيروان وى محشور فرما و بر حوض او وارد كن و از جام او بنوشان.

وَ صَلِّ اللَّهُمَّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، صَلَاةً تُبَلِّغُهُ بِهَا أَفْضَلَ مَا يَأْمُلُ مِنْ خَيْرِكَ وَ فَضْلِكَ وَ كَرَامَتِكَ ،إِنَّكَ ذُو رَحْمَةٍ وَاسِعَةٍ ، وَ فَضْلٍ كَرِيمٍ .

خدايا درود بر محمد و آل او فرست، درودى كه بدان او را به بهترين آرزوى رسانى، از خير و فضل و كرامت، كه توئى صاحب بخشايش و گشايش بسيار و فضل عظيم.

اللَّهُمَّ  اجْزِهِ بِمَا َ  بَلَّغَ مِنْ  رِسَالَاتِكَ، وَ  أَدَّى مِنْ آيَاتِكَ ، و نَصَحَ لِعِبَادِكَ ، وَ جَاهَدَ فِي سَبِيلِكَ ، أَفْضَلَ مَا جَزَيْتَ أَحَداً مِنْ مَلَائِكَتِكَ  الْمُقَرَّبِينَ،  وَ  أَنْبِيَائِكَ الْمُرْسَلِينَ الْمُصْطَفَيْنَ ، وَ السَّلَامُ عَلَيْهِ وَ عَلَى آلِهِ الطَّيِّبِينَ الطَّاهِرِينَ وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَکَاتُهُ

خدايا! او را در برابر اينكه پيغامهاى تو را بگذارد و آيات تو را رسانيد و بندگان تو را خيرخواهى نمود و در راه تو كوشيد پاداشى ده بهتر از آنچه فرشتگان مقرب و پيغمبران مرسل و برگزيده را دادى «و السلام عليه و على آله الطيبين الطاهرين و رحمه الله و بركاته». 

دعای ختم قرآن برای اموات

دعای ششم ختم قرآن:

صَدَقَ اللهُ الْعَلِیُّ الْعَظِیمُ وَ صَدَقَ رَسُولُهُ النَّبِیُّ الْاَمِینُ الْکَرِیمُ وَ نَحْنُ عَلی ذَالِکَ

مِنَ لشَّاهِدِینَ وَلشَّاکِرینَ وَ لْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ لْعَالَمِینَ رَبَّـنَا تَقَـبَّلْ مِنَّـآ اِنَّـکَ اَنْتَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ

وَا هْـدِ نَا اِلَلْحَقِّ وَ اِلی طَرِیقِ مُّسْتَقِیمْ بِبَرَکَتِ خَتْمِ الْقُرْآنِ لْعَظِیمُ وَاعْفُ عَنَّا یَا کَرَیمُ

وَاغْـفِرْلَـنَا ذُنُوبَـنَا بِفَضْـلِکَ وَ جُودِکَ وَ کَرَمِکَ یَا اَکْرَمَ لْاَ کْرَمِینَ وَ یَا اَرْحَمَ لرَّاحِمِینَ

اَللَّهُمَّ نَوِّرْ قُلُو بَنَا بِالْقُرْآنِ وَ زَیِّنْ اَخْلا قَنَا بِا لْقُرْآنِ وَ نَجِّنَا مِنَ لنَّارِ بِالْقُرْآنِ

وَ اَدْخِلْنَا فِی لْجَنَّتِ بِالْقُرْ آنِ اَللَّـهُمَّ عَجِّلْ فِی فَرَجِ مَوْلا نَاصَـاحِبَ لْعَـصْرِ وَ لـزَّمَـانِ بِـالْقُرْآنِ

اَللَّـهُم مَّشْـفِ مَرْضَـا نـَا بِـالْـقُـرْآنِ وَ الـرْحَمْ مَوْ تَا نَـا بِا لْقُرْآنِ وَ سَلِّمْ مُسَافِرِ ینَنَا بِالْقُرْآنِ

اَللَّهُمَّ جْعَلِ الْقُرْآنَ لْنَا فِی لدُّ نْیَا قَرِینَا وَ فِـی لْـقَبْـرِ مُو نِـساً وَ اَنِیـساً

وَ فِـی لْقِـیَامَتِ شَافِـعاً وَ شَفِیـعاً وَ اِلَلْـخَیْـرَاتِ کُـلِّـهَا دَلِیـلا اَللَّـهُمَّ فْـتَحْ لَنَا بَا لْخَیْرِ،

وَاخْتِمْ لَنَا بِالْخَیْرِ ، وَاجْعَلْ عَوَاقِبَ اُمُورِنَا وَ اُمُورِالْمُؤْمِنِینَ لْحَاضِرِینَ خَیْراً

بِحَقِّ سُورَه لْمُبَارَ کَهِ الْفَاتِحَه مَعَ الصَّلَوَاتْ

گردآوری: بخش مذهبی بیتوته