نوشتن دعا برای گشایش کار
نویسنده : علیرضا | زمان انتشار : 10 آبان 1400 ساعت 02:48
کمی در رابطه با دعا نویسی و دعای گشایش برام بگین. آیا رجوع به دعا نویس ها وقتی آدم گرهی تو زندگیش ایجاد میشه درسته و مشکل رو حل می کنه؟ یه چیز دیگه اینکه من می خوام آدم موفقی بشم، باید از کجا شروع کنم؟
پرسشگر گرامی؛ مطالبی را در دو بلخش تقدیم می کنیم که پاسخ پرسش هایی که مطرح کرده اید خواهد بود :
*** بخش اول؛ دعانویسی و دعای گشایش
در مورد دعانویسی و کسانی که به این کار مشغولند باید گفت :
بدون شک تأثیر دعا در تغییر سرنوشت انسان به عنوان یکی از عوامل معنوی، امرى مسلم و حتمى است؛ چه خود انسان دعا کند و یا دیگرى را شفیع در دعا قرار دهد. ولى باید به افراد قابل اعتماد مراجعه کرد و از کسانى که به دنبال شهرت و سودجویى نیستند بهره گرفت.
در مورد دعانویس ها، باید دانست که بسیارى از این افراد شیادانى هستند که از عقاید مردم، سوء استفاده مى کنند. بنابراین باید در برخورد با آنان هشیار بود. براى دعا به درگاه خداوند نیازى به واسطه و دعانویس نیست، بلکه هر کس مى تواند براى رفع مشکلات خود به درگاه او عرض حاجت نماید و از اعمال نیک براى تقرب به درگاه خداوند بهره ببرد. مگر آن که به افراد وارسته و اهل دل دسترسى داشته باشیم که به طور یقین دعاى آنان و نفوذ کلام آنان تأثیر ویژه اى دارد.
رجوع به دعانویس ها در سنت و سیره پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و امامان علیهم السلام نبوده و بزرگان دین هیچگونه توصیه ای در این باره ندارند؛ لذا بهترین روش در هر کاری، تعقل و تدبیر شخصی و مشورت با خردمندان و توکل بر خدا و پرداخت صدقه و خواندن دعاهای معتبر است. البته اگر خود انسان و یا فرد دعانویس از کتاب های معتبر، دعای مستندی که از طریق معصومین (ع) وارد شده است انتخاب کنند اشکال ندارد.
گفتنی است بسیاری از این گونه افراد، که به اسم دعانویس فعالیت می کنند با تجربه ای که در قیافه شناسی دارند بسیاری از حالات مشترک را مطرح می کنند که تصور مخاطب این است که آنها خبر دقیق دارند. در حالی که تشخیص این گونه امور از چهره افراد بستگی به تجربه دارد و همیشگی نیست.
عده ای وقتی با حوادث ناگوار مواجه می شوند راه های انحرافی و غیر دینی را بر می گزینند؛ مثلاً وقتی با مشکلی در زندگی روبرو می شوند پیش رمّال و فال گیر و دعانویس و امثال آنها می روند که شرعاً کار نادرستی است و عده ای دیگر در این حال متوجه خدا می شوند و چاره کار را از دین و علمای دین می پرسند و علما از روایات اهل بیت علیهم السلام چاره کار را یافته و در اختیار شخص می گذارند که راه درست همین است.
لذا همانطور که گفته شد انجام کارهایی مانند مراجعه به رمال و دعانویس برای رفع مشکلات منشأ دینی و روایی ندارد و اگر هم بر فرض موردی جواب دهد ممکن است تصادفی باشد و اثرِ حاصل، مربوط به عامل دیگری بوده است نه انجام این عمل و مانند آن.
دوست گرامی؛ باور نادرستی مثل بسته شدن کارها و گره افتادن در کار ... یکی از آسیب های موفقیت است؛ پس شایسته است این گونه باورها را از بین برد، زیرا بر عملکرد فرد تأثیر خواهد گذاشت و در نتیجه باعث موفق نشدنش می گردد. به خاطر داشته باشید که، انسان همانگونه عمل می کند که می اندیشد.
عمل به نکات زیر می تواند به شما در حل مشکل کمک کند انشاءالله :
۱. سعی کنید از ذکر یونسیه (لا اِلهَ اِلّا اَنتَ سُبحانَکَ اِنّی کُنتُ مِنَ الظالِمین ) که قرآن، آن را مایه نجات حضرت یونس (ع) معرفی نموده، غفلت نورزید.
۲. به روایتی که در جلد هشتم میزان الحکمه صفحه ۴۴۸ از کنز العمّال آمده است توجه کنید :
عربی بادیه نشین از سختی زندگی و تنگدستی و عیالواری نزد علی علیه السلام شِکوه کرد. حضرت فرمود : بر تو باد استغفار کردن؛ زیرا خدای عزّ وجلّ می فرماید : « از پروردگارتان طلب آمرزش کنید که او بسی آمرزنده است ...». آن مرد بعد از مدّتی نزد امام علیه السلام برگشت و عرض کرد : یا امیرالمؤمنین! من از درگاه خدا بسیار آمرزش طلبیدم، اما گشایشی در کار خود نمی بینم! حضرت فرمود : شاید راه درست استغفار کردن را نمی دانى. عرض کرد : به من یاد دهید. حضرت فرمود : نیّت خویش را خالص گردان و از پروردگارت اطاعت کن و بگو : «اللهم انی استغفرک من کلّ ذنب قوی علیه بدنی بعافیتک... صلّ علی خیرتک من خلقک محمّد النبی وآله الطیّبین الطاهرین، وفرّج عنّى...». آن عرب بادیه نشین گوید : من بدین سان بارها استغفار کردم و خداوند اندوه و تنگدستی را از من بر طرف ساخت و روزیم را گشایش داد و رنج و محنتم را زدود.
۳. مرحوم شیخ عباس قمى (رحمه الله) در کتاب «باقیات صالحات » (حاشیه کتاب مفاتیح الجنان ) مى گوید : جهت باز کردن بسته شده، آیات زیر را نوشته و آنگاه این نوشته را همراه خود نموده و بر خود آویزان کنند :
- سوره فتح، آیه ۱و۲ ؛ سوره نصر؛ سوره روم، آیه ۲۱ «وَ مِنْ ءَایَـاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُم مِّنْ أَنفُسِکُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْکُنُواْ إِلَیْهَا وَجَعَلَ بَیْنَکُم مَّوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فِى ذَلِکَ لاََیَـت لِّقَوْم َیتَفَکَّرُونَ»؛ سوره مائده، آیه ۲۳ «ادْخُلُواْ عَلَیْهِمُ الْبَابَ فَإِذَا دَخَلْتُمُوهُ فَإِنَّکُمْ غَـالِبُونَ»؛ سوره قمر، آیه ۱۲-۱۱ «فَفَتَحْنَآ أَبْوَابَ السَّمَآءِ بِمَآء مُّنْهَمِر * وَ فَجَّرْنَا الاَْرْضَ عُیُونًا فَالْتَقَى الْمَآءُ عَلَى أَمْر قَدْ قُدِرَ»؛ سوره طه، آیه ۲۸-۲۵ «قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِى صَدْرِى * وَ یَسِّرْ لِى أَمْرِى * وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِّن لِّسَانِى * یَفْقَهُواْ قَوْلِى» ؛ سوره کهف، آیه ۹۹ «وَ تَرَکْنَا بَعْضَهُمْ یَوْمَـئِذ یَمُوجُ فِى بَعْض وَ نُفِخَ فِى الصُّورِ فَجَمَعْنَاهُمْ جَمْعًا». سپس این جمله افزوده گردد: « کَذلِکَ حَلَلتُ فُلانَ بنَ فُلانٍ عَن بِنتِ فُلانَةَ »؛ سوره توبه، آیه ۱۲۹-۱۲۸ «لَقَدْ جَآءَکُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِکُمْ عَزِیزٌ عَلَیْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِیصٌ عَلَیْکُم بِالْمُؤْمِنِینَ رَءُوفٌ رَّحِیمٌ * فَإِن تَوَلَّوْاْ فَقُلْ حَسْبِىَ اللَّهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ عَلَیْهِ تَوَکَّلْتُ وَ هُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِیمِ» (۱)
*** بخش دوم؛ برای موفق شدن از کجا شروع کنیم؟
این سوال بی تردید یکی از بیشترین سوالاتی است که افرادی که سعی دارند وضعیت فعلی شان را سر و سامان ببخشند و به اصطلاح در جاده موفقیت گام بردارند، مطرح می سازند. امروزه ما در اجتماعی زندگی می کنیم که می توان شانس و موفقیت خود را در زمینه های بی شماری امتحان کرد. فرصتهای شغلی برای سنین گوناگون فراهم شده است. اگر چه حق انتخاب های بسیار زیاد، دست ما را برای انتخاب کردن موارد بی شماری باز می گذارند، اما همین مسئله ما را بیشتر سر در گم و نگران می سازد. به عبارت دیگر، آهنگ تغییر چنان زیاد است که کار انتخاب افراد را مشکل تر می کند.
واضح است کسی که نمی داند چه کند و هدف روشنی ندارد، هرگز نمی تواند موفق شود. اما داشتن اهداف و تمایلات واضح و روشن در زندگی، شانس موفقیت را صد چندان می کند. اهداف و آرزوهای درهم و برهم باعث آشفته شدن افکار می شود و نتایج مبهمی را به همراه خواهد داشت. داشتن تصویر روشنی از اهداف و خواسته ها، شرط اول رسیدن به موفقیت است. اما یکی از شرایط مهم موفقیت، شناخت دقیق و منظم در چند مرحله برای رسیدن به موفقیت می باشد. پس از شناخت اهدافتان، سعی کنید که با تلقین، این اهداف را ملکه ذهنتان بکنید.
تلقین روشی ساده است؛ به این ترتیب که محلی ساکت را انتخاب کنید، آرام بنشینید و در خود فرو روید. مشکلات معمول را از ذهن تان دور کنید و بر بالهای خیال سوار شوید و با تکرار جملات تاکیدی رویای خود را به ضمیر ناهوشیار ذهنتان بسپارید. بعنوان مثال با خود بگویید: من انسانی بی نظیرم که می توانم به اهدافم دست یابم. من شایستگی رسیدن به موفقیت و در آغوش کشیدن خوشبختی را دارم. با اعتماد به نفس فوق العاده ای که دارم، شرایطی را فراهم خواهم ساخت که به کار دلخواه خود پرداخته و درآمد سرشاری را نصیب خود کنم. ذهن ناهوشیار کمکم کن تا آنچه را که واقعاً می خواهم به دست آورم.
بعد از گفتن این جملات تاکیدی، به خود بقبولانید که به مقصود خود رسیده اید و آرزوهایتان تحقق می یابد. تا زمانی که ذهن ناهوشیار خود را در جهت تحقق آرزوهایتان هدایت می کنید، آن نیز بی درنگ با نیروی شگفت انگیزش سعی می کند تا شرایطی برای تحقق آرمانهایتان فراهم سازد. البته علاوه بر این تکنیک ها می توانید با متخصصان، مشاوران و دوستان با تجربه و موفق خود در این زمینه مشورت کنید.
در واقع بیشتر مردم از اهمیت و تاثیر شگرف واژه ها غافلند. واژه ها برانگیزاننده نیروبخش ترین عواطف و احساسات می باشند. گفتن چند کلمه ای محبت آمیز، جمله تشویق آمیز و یا حتی یک تبریک، تاثیر فوق العاده ای بر روحیه افراد می گذارد. به بیان دیگر ذهن ناهوشیار ما بدون توجه به ماهیت کلمات آنها را ضبط و بایگانی می کند. دانشمندان عقیده دارند که عامل مهم و اساسی ایجاد انگیزه در انسان، تصوری است که او از توانایی های خویش دارد، حال چه این تصورات حقیقی باشد، چه غیر حقیقی.
شاید شما با خواندن این سطور با خود فکر کنید که نمی توانید این قدرت را داشته باشید که تصویر خوبی از خود به ذهنتان ارائه دهید. گاهی گفته های یک فرد خاص چنان در ذهن افراد حک می شود که زدودن آن از پرده ذهن کار بسیار دشواری است؛ اما همان طور که یک برنامه کامپیوتری را می توان تغییر داد، برنامه ذهن ناهوشیار را نیز می توان عوض کرد؛ برای این کار باید نظام باورها و الگوهای احساسی و فکری نهفته در ضمیر ناهوشیار خود را به دقت بررسی کرده و در مفاهیم آن تعمق کنیم و آن گاه افکار مثبت را جایگزین این دیدگاه های منفی کنیم. البته همان طور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم، تلقین روشی مناسب برای این کار است.
* اما تلقینات و جملات تاکیدی تا چه اندازه ای تاثیر دارند؟
شاید شما در باره داروهای به اصطلاح «دل خوش کنک» چیزی شنیده باشید. داستان از این قرار است که روزی یکی از مشتریان امیل کوئه، دانشمند و دارو ساز فرانسوی، به نزد او آمد و با اصرار از او خواست که بدون نسخه، دارویی را در اختیارش قرار دهد. این در حالی بود که بیمار از درد شدیدی شکایت داشت. داروساز برای رهایی از دست این مشتری سمج تنها چند قرص تقویتی را به عنوان دارویی موثر به او داد. چند روز بعد همان بیمار با رضایت کامل و در حالیکه از هیچ درد و مرضی شکایت نداشت، به نزد دکتر آمد و از او به خاطر داروهای موثرش! سپاسگزاری کرد. اما در واقع آنچه که این بیمار را درمان کرد، ایمان او به دارو و دارو ساز بود، او در ذهن خویش درمان را امری مسلم می دانست و نتیجه تحقق این باور، همان شد که او می خواست.
بنابراین برای رسیدن به اهداف خود باید نخست به تحقق اهدافتان باور داشته باشید و این کار جز با تلقین و سپردن آن به ضمیر ناهوشیار صورت نمی گیرد. تلقیناتی که به این ترتیب برای ضمیر ناهوشیار خود تدارک می بینید، باید آنقدر تکرار شود که با شخصیت شما یکی شود. هر زمان که به شما احساس پذیرفتن دست داد و احساس کردید که آنچه را که می گوید حقیقت دارد، برنامه جدیدی در ذهن تان شکل می گیرد و شخصیت جدیدی را خلق می کنید. افکار سیاه و منفی جای خود را به افکار روشن و مثبت می دهند که میل، اشتیاق، تحرک و انگیزه را در شما به وجود می آورند. مطمئن باشید که با انجام دادن همین کار ساده ، در موفقیت و خوشبختی را به روی خود باز خواهید کرد. مردان و زنان موفق، این فرمول را در رأس کارهایش قرارداده، و نتیجه آن را گرفته اند. کافی است باور کنید که می توانید موفق شوید. افراد موفق کسانی هستند که آماده اند از لذت ها و موفقیت های زود گذر چشم بپوشند و برای رسیدن به اهداف بزرگ زندگی شان تلاش و فعالیت کنند.
به عنوان مثال، مطالعه مرتب و منظم در زمینه تحصیلی و شغلی، نظم و وقت شناسی - اگر چه کمی سخت است - اما باعث افزایش مهارت و تمرکز بر روی فعالیت های انسان شده و تاثیر شگرفی در موفقیت او دارند. حال آنکه عوامل به ظاهر جزیی و پیش پا افتاده مثل دیر بیدار شدن هنگام صبح، نوشیدن چای و گپ زدن با دوستان در وسط کار و ... اگر چه لذت های آنی در پی دارد، اما در دراز مدت باعث عدم پیشرفت و دست نیافتن به اهداف مورد نظر می شود.
* ویژگی های افراد موفق :
- افراد موفق در زندگی اهدافی داشته و برای رسیدن به آن برنامه ریزی می کنند. در واقع آنها از وقتشان بهترین استفاده را می برند.
- افراد موفق توانایی حلاجی، تجزیه و تحلیل، فهرست بندی و مشخص کردن کارها را دارند و از این توانایی به عنوان سکوی پرشی برای پریدن به سوی افق های بی کران موفقیت، اعتماد به نفس و خوشبختی بهره می گیرند.
- افراد موفق پیش از انجام هر کاری مقدمات آن را فراهم می سازند. این کار نه تنها باعث صرفه جویی در وقت می شود، بلکه فقدان امکانات، آنها را از اتمام کار دلسرد نمی کند.
- افراد موفق در تمام عمرشان به عنوان یک شاگرد باقی می مانند. برای آنان یادگیری هیچگاه به پایان نمی رسد. هر چه بیشتر یاد می گیرند، احساس اعتماد به نفس شان بیشتر می شود و انگیزه بیشتری برای ادامه کارشان پیدا می کنند.
- افراد موفق به توانایی و استعداد خود پی برده اند. آنان حوزه هایی را که می توانند در آن منحصر به فرد باشند، به خوبی یافته اند.
- افراد موفق کسانی هستند که خوب می دانند چه کاری را بهتر انجام می دهند و از آن لذت می برند. آنها می دانند چه کاری در زندگی شان دگرگونی ایجاد می کند، و به همین دلیل روی همان کار تمرکز می کنند. آنها توانایی خود را بر روی انجام کارهایی متمرکز می کنند که نقش کلیدی دارد.
- افراد موفق همیشه به دنبال نقطه ضعف های خود می گردند و برای اصلاح آنها سعی و تلاش می کنند. آنها همیشه این سوال را در ذهن خود دارند: «چه چیز در من وجود دارد که باعث پیشرفت من است؟ » آنها مسئولیت کارهایشان را می پذیرند و برای یافتن علل مشکلاتشان گناه را به گردن دیگران نمی اندازند، بلکه آن را به خاطر اشتباهات خود می دانند.
- افراد موفق به راحتی و آسایش جسم و روان خود اهمیت می دهند و حداقل یک روز را در هفته به استراحت اختصاص می دهند. در این روز آنها از تمام فعالیت هایی که به ذهن و جسمشان فشار وارد می کند، دوری می کنند.
- افراد موفق خودشان را دوست دارند و به خودشان احترام می گذارند. برای این کار مداوم با خودشان گفتگوهای مثبت و سازنده ای دارند.
*** نکته پایانی :
پرسشگر محترم؛ انسان موجودی است دارای اراده و اختیار و تا خودش نخواهد هیچ شکست یا موفقیتی نصیبش نمی شود. پس همین الان هر چه افکار منفی دارید را از ذهنتان بیرون بریزید و تصمیم بگیرید و با همت و تلاشی خستگی ناپذیر به شناسایی موانع موفقیت در کارتان بپردازید، اهدافتان را مشخص کنید و برای رسیدن به موفقیت تلاش کنید.
به امید موفقیت همه جوانان پاک ایران زمین.
پی نوشت :
۱. ر.ک کلیات مفاتیح الجنان، مرحوم حاج شیخ عباس قمى، باب سوم .
نویسنده : فاطمه سادات حسین پور