یاسین
yasin.fileon.ir

موکل سوره الرحمن

نویسنده : سمانه KZ | زمان انتشار : 06 دی 1400 ساعت 18:52

سوره الرحمن از سوره هایی است که خیلی دوست دارم برای همین تصمیم گرفتم در مورد این سوره بنویسم این سوره تنها سوره ای است که بعد از بسم الله الرحمن الرحیم با یکی از اسامی خداوند آغاز شده"الرحمن" که صفت رحمت عام خداوند است بر همه موجودات عالم  همانطور که همه میدانیم این سوره عروس قرآن نامیده می شود اما چیزی که در این سوره جالب است این است که همه چیز 2تاست 2 بهشت، 2 باغ ،2 رود، از هرمیوه 2 عدد، و دومغرب و 2 مشرق و حتی خطاب این آیه به 2 گروه از موجودات است جن و انس و اما درباره خواص این سوره


فاطمه زهرا(س) از رسول خدا(ص) روايت نموده که در قيامت، به قاريان سوره هاي حديد، واقعه و الرحمن گفته شود که در بهشت فردوس ساکن شويد. (کنزالمعال: 1/582، ح2642)

از امام صادق (ع) نقل شده است، کسي که در شب سوره الرحمن را بخواند و بعد از هر (فباي آلاء ربکما تکذبان) بگويد «لابشيء من الائک رب الکذب»؛ پروردگارا هيچ يک از نعمت هاي تو را تکذيب نمي کنم، خداوند فرشته و ملکي را بر او موکل کند که اگر در اول شب خواند، او را تا صبح محافظت نمايند واگر در هنگام صبح آن را خواند، موکل نمايد بر او فرشته اي که او را تا شب حفظ نمايد. (مجمع البيان: 9/ 296،س16)


امام صادق (ع) فرمودند: کسي که سوره الرحمن را با لبيک گفتن به نداي شکرانه الهي بخواند. يعني طبق دستور بالا-، اگر در شب قرائت کرده و بميرد شهيد مرده است و اگر در روز بخواند و بميرد شهيد مرده است و در حکم شهيد بوده و ثواب شهدا را مي برد.(ثواب الاعمال / 144 ،ج2)


در اين کلام، امام صادق (ع) به يک ارزش انساني اشاره نموده و آن شهادت است. در دين مبين اسلام موارد گوناگوني است که اگر براي کسي توفيق نباشد، جاي گزيني براي آن ذکر شده است. که از جمله اين موارد عالي ترين نوع مرگ، يعني شهادت مي باشد، که جايگزين آن، تلاوت سوره الرحمن است.


از امام صادق (ع) نقل شده که تلاوت سوره الرحمن را هرگز رها نکنيد؛ چرا که اين سوره هرگز در قلب هاي منافقان استقرار ندارد. خدا، سوره الرحمن در قيامت را به صورت انساني قرار دهد که زيباترين چهره و خوشبوترين رايحه را دارد، پس در جايگاهي قرار مي گيرد که به خداوند متعال نزديک تر است. خداوند از سوره الرحمن سؤال مي کند، چه کسي در زندگي دنيا به محتواي تو قيام نموده و به تلاوت تو ادامه داد؟ پاسخ مي دهد: خداوندا فلان کس و فلان کس که در اين لحظه، چهره اين افراد نوراني و سپيد مي شود و خداوند به آنها مي فرمايد: اکنون که هر که را مي خواهيد شفاعت کنيد. اهل تلاوت الرحمن براي هيچ کس شفاعت نمي کنند مگر اين که به آنها گفته مي شود: وارد بهشت شويد و هر کجا مي خواهيد ساکن شويد. (وسائل الشيعه: 6/146، ح 2)


در اين حديث نوراني، به چند ارزش سوره الرحمن اشاره شده است که جاي تأمل است.


1. سوره الرحمن، اصلا در دل هاي منافقان راه ندارد. يعني اهل نفاق هرگز از آثار و خواص الرحمن بهره مند نمي شوند.


2. با تلاوت سوره الرحمن، انسانيت انسان تحقق مي يابد و انسان به حقيقت خود مي رسد. انسان وقتي به حقيقت خود را يافت، از همگان به خداوند متعال نزديک تر است. بي گمان رسيدن به اين مقام بلند، در گرو رسيدن به حقايق الرحمن است.


3. به برکت تلاوت و اقامه سوره الرحمن، قلب آدمي نوراني مي شود.


4. از اين رهگذر اين سوره، انسان به مقام شفاعت مي رسد.

ابي بن کلب مي گويد: حضرت رسول (ص) مي فرمودند: هر کس سوره الرحمن را قرائت کند، خداوند بر ناتواني او ترحم نمايد و او سپاس و شکر آن چه را که خداوند بر او انعام نموده، به جا آورده است(مجمع البيان، ج24، ص54). دراين جا. پنج روايت در باب فضائل و آثار سوره مبارکه الرحمن نقل شده که 8 اثر براي تلاوت کننده آن است.

1) مصونيت بخش شبانه روزي اوست

2) به مقام شهدا راه يابد و مرگش مرگ عادي نخواهد بود و مانند شهدا عند ربهم يرزقون خواهد بود.

3) به جايگاه حقيقي انسانيت مي رسد.

 4) به اوج تقرب به سوي خدا مي رسد.

 5) به مقام شفيعان راه پيدا مي کند.

 6) فردوس که بهشت خاص است، نصيب او گردد.

 7) هرگز درخود ضعف وحقارت نمي بيند.

 8) به مقام شاکران دست يابد که مقامي بس عظيم است.

و اما در مورد آیه ی (مرج البـحـريـن يلتقيان) در تفسیر المیزان آمده : منظور از دو دريا على و فاطمه است، و منظور از برزخ و حـائل ميان آن دو رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) است، و در تفسير آيه (يخرج منهما اللولو و المرجان) گفته است : منظور از لولو و مرجان حسن و حسين است.

پیامهایی که سوره الرحمن برای مادارد

خداوند، اولین معلم قرآن است.

تعلیم قرآن به انسان، جلوه ای از رحمت الهی است.

معلمی، شأن خداوند است.

کار تعلیم و تعلم، باید براساس محبت و رحمت باشد.

شریعت، براساس رحمت است.

خلقت انسان، جلوه ای از رحمت الهی است.

زمین برای کامیابی و بهره برداری همه موجودات زمینی و از جمله انسان است.

علمی مورد ستایش است که بیان شود.

 شناخت نعمتها نردبان معرفت الله است

 التماس دعا